Teamcoaching
Voor teams die de volgende stap in hun ontwikkeling willen zetten.
Je wilt je team versterken zodat jullie je doelen halen en met plezier werken. Dit kan betekenen dat aandacht nodig is voor de onderlinge communicatie en samenwerking, de wijze waarop jullie werken of voor het maken van toekomstplannen.
Soms is er meer aan de hand en spelen er issues waar je moeilijk je vinger op kan leggen. Zaken blijken moeilijk bespreekbaar te zijn en er spelen meerdere ontwikkelingen tegelijkertijd. Hulp van buiten kan dan een goede optie zijn ter ondersteuning van de leiding en het team.
Succesvolle teamcoaching start altijd met het verkennen van de situatie. Daarbij is het voeren van goede gesprekken, waarin gevoeligheden op tafel kunnen komen van belang. Herkennen en erkennen daarvan brengt rust. Als het onbespreekbare bespreekbaar is ontstaat ontspanning, eigenaarschap en groei.
Vraagstukken waar ik mee werk
Vanwege de fusie moet ik van twee teams met verschillende culturen één team van maken. Hoe doe ik dat, zeker nu er nog veel onduidelijkheid is.
Ik heb een heel goed team van jonge professionals die allemaal gestart zijn in de coronatijd. Toch is er meer uit te halen als we elkaar beter zouden leren kennen.
Als leidinggevend team hebben we geen grip meer op onze medewerkers, we voelen ons overvraagd. We raken ook het onderlinge contact kwijt.
Onze productie is fantastisch en toch klopt er iets niet. Er wordt gemuit, geroddeld en gepest. Wat kunnen we doen?
We doen zo ons best om het medewerkers naar de zin te maken maar toch wordt er veel geklaagd. We zijn het zat om steeds politieagent te spelen bij conflicten tussen medewerkers.
We kunnen veel meer gebruik maken van elkaars kennis en expertise maar we zijn bang om onze autonomie te verliezen. Hoe kunnen we dit veranderen?
Door ontwikkelingen in de organisatie moeten we onze werkwijze aanpassen. Dit vraagt een andere manier van werken. Dit leidt tot weerstand. Hoe kunnen we deze omslag samen maken?
We zijn een nieuw managementteam, iedereen kijkt de kat uit de boom en houdt zijn kaarten voor de borst.
Aanpak
Afhankelijk van de vraag wordt een intakegesprek gevoerd, eventueel gevolgd door gesprekken met teamleden. Na deze gesprekken stellen we samen het doel vast en bespreken we de aanpak. In de regel volgen één of meerdere teamsessies. Zo wordt toegewerkt naar het gestelde doel. Tussentijds evalueren of we op de goede weg zijn. Indien nodig sturen we bij. Het is maatwerk.
Ik maak gebruik van erkende en beproefde methoden uit het veld van organisatieontwikkeling en ontwikkelingspsychologie. De belangrijkste hiervan zijn systemisch werk, Transactionele Analyse, NLP, de karakterstructuren van Reich, Insights Discovery en een breed scala van organisatiediagnose- en teamanalysemodellen.